Allt eftersom projektet började falla på plats, kontakten med Forsvik, Länsstyrelsen och Sjöhistoriska var bra, så började jag fundera på vilken utrustning jag skulle använda och hur jag skulle få tag på den.

Det fanns tre alternativ som jag kunde komma på, hyra, låna eller köpa eget.

Jag började med att undersöka vad det skulle kosta att hyra en kamera men insåg ganska snart att det skulle bli otroligt dyrt för priserna per dag eller vecka är inte låga. Det kan vara ett bra alternativ för enstaka filmningar men för ett långt projekt så skulle det bli billigare att köpa utrustningen själv.

Att låna kamera eller ta med någon i projektet som har kamera är också ett alternativ. Jag såg bara nackdelar med detta eftersom jag skulle vara allt för orolig att förstöra utrustning som inte är min eller att man skulle vara beroende av en annan persons saker.

Det bästa alternativet för mig var att köpa eget men också det dyraste!

Jag har viss erfarenhet av att filma på land men jag har inte filmat en sekund under vatten tidigare så jag fick börja lära mig hur det fungerar och vilken typ av utrustning som finns när man filmar under vattnet. Jag har gått Rörligbild A, men det har hänt fruktansvärt mycket med tekniken sedan dess, HD-kvalité fanns t.ex. inte då i samma utsträckning som den gör idag.

Jag läste på om olika upplösningar, ljuskänslighet och sensorer. Ljuskänsligheten har mycket större betydelse när man filmar under vattnet än när man är på land, allt blir mycket svårare under vattnet. Det är så otroligt mycket att ha koll på så jag är inte i närheten av att förstå allt själv än så jag får ta det lite som det kommer och lära mig efter vägen.

Mitt i allt detta så snubblade jag över en tråd om att filma med en digital systemkamera DSLR. Nu blev allt nytt igen! Det är så oerhört mycket så jag kan inte gå in på alla delar men jag kan tipsa om lite ställen man kan läsa på om man är intresserad.

DSLR filmning är något som växer otroligt mycket, både på land och för uv-filmning. Fördelarna med att filma med en DSLR kamera är att även ”billigare” alternativ oftast har sensorer som är i klass med lite dyrare videokameror och du har möjlighet att byta lins beroende på vad du ska filma. Det finns självklart för och nackdelar med allt men det var några av de fördelar jag fastnade för som kan vara avgörande för om en film håller hög kvalité eller inte.

Är ni intresserade så finns det mycket bra information på ett forum som heter Cinema5D och en blogg som filmaren Philip Bloom har. Därifrån har jag fått mest och bäst information ifrån.

http://www.cinema5d.com/index.php

http://philipbloom.net/

Utifrån den information jag har fått fram var en Canon kamera det bästa alternativet så jag köpte en Canon 550D. Det är inte deras toppmodell men den har dolda fördelar som jag kommer att återkomma till i ett separat inlägg.

När kameran var inskaffad så återstod huset. Eftersom jag ska använda kameran till att filma så kunde jag strunta i många funktioner som fotograferna behöver ha stenkoll på. Jag behövde ha ett hus som var robust och lätt att ställa in videofunktionerna på. Jag behöver kunna ändra ISO talen, vitbalans och trycka på start och stopp. Allt annat kan jag ställa in innan jag stoppar den i huset, det är åtminstone vad jag kommit fram till hittills. Jag kanske märker saker under vägen som jag behöver men jag tror ändå jag har valt ett hus som klarar de sakerna också.

Jag har tittat på alla kända fabrikat och jämfört priser, funktioner och vilket djup de klarar. De flesta tycker jag var ganska jämlika när jag jämförde dem för att videofilma. Genom en tråd på dykarna.nu så hittade jag ett företag som heter Easydive, de hade tillverkat ett universalhus som hette Leo II. En kille skrev i tråden att han hade föregångaren till detta hus och berättade även hur bra service det var från företaget.

Universalhuset fungerade så att kameran styrs via USB porten via elektroniska kontroller i handtagen. På det sättet så kan man använda olika kameror i samma hus. Det enda man ändrade på är infästningsplattan som man monterar kameran på för att den ska hamna rätt i huset, i samma platta finns mjukvaran som styr de olika kameramodellerna.

Olika bottenplattor beroende på vilken kamera man använder.

Jag började söka information om förtaget och huset. Det fanns inte mycket information om huset eftersom det var helt nytt men de som hade testat det var nöjda, det enda de anmärkte på var avtryckarknappen. Eftersom den är elektroniskt styrd så finns det inget mellanläge som det gör när man trycker på kameran. Eftersom jag ska filma så har det mindre betydelse för mig.

Tillverkaren hade bara bra kritik så jag kontaktade dem och fick det bekräftat. Fabio som driver Easydive har varit otroligt hjälpsam och haft otrolig service.

Huset bakifrån med extra kontroll för videofunktioner på vänster handtag.

De lämnar livstidsgaranti på huset och det är klassat till 100m. Det är lite större än kameraspecifika hus men det ser jag bara som en fördel när jag ska filma för stabilitetens skull.

Hur som hels så gjorde jag klart beställningen idag så om några veckor så har jag kamerahuset hos mig. Efter att jag testat det lite så återkommer jag med mer info om det fungerar som jag tänkt mig och hur det är att använda.

Om ni är intresserade av att veta mer om huset så kan ni läsa om det här:

http://www.easydive.eu/eng/leo.php