Vi har under juli månad inte hunnit med så många dyk på Eric Nordevall, dels för att semestrar varit inbokade men också för att tre av oss i gruppen har påbörjat en vidareutbildning. Det är en utbildning som i slutändan ger oss kunskapen att dyka djupare än vad vi gör idag, och den ger oss fram för allt större kunnande som i sin tur gör att vi kan utföra de dyk vi gör idag ännu säkrare.

Vi har delat upp kursen på tre tillfällen under tre helger för att vi ska kunna få ihop dagar då alla tre är lediga samtidigt. Första helgen som vi genomförde var under tre hela dagar nere i Vättern.

Vi mötte upp Marcus Runeson från Forkyas CCR Training nere vid Stora Lund i Vättern. Alla tre kände Marcus sen tidigare genom att han varit vår instruktör även under grundkursen.

Marcus började med en genomgång av vad kursen skulle innehålla och vad som förväntades av oss som dykare för att bli godkända i slutet av kursen.

Kursen kommer att innehålla många praktiska övningar, hantering av bailout flaskor (extra flaskor vi har med oss ifall maskinerna vi dyker med går sönder), bailout övningar (vilken flaska man ska använda på vilket djup), mm.

På bilden ovan ser ni hur en bailoutflaska ser ut och vart dykaren har den placerad. Foto: Rikard Godlund

För att veta vad alla övningar är till för och varför så behöver man vara insatt i dykning, men för att sammanfatta det på ett enkelt sätt så övar vi på flera olika scenarion där det går fel under vattnet och vi ska lära oss lösa problem utan att gå upp till ytan.

Vid djupa dyk kan vi inte gå direkt upp till ytan utan vi måste lösa problemen under ytan och sedan utföra de stopp som krävs på vägen upp annars drabbas vi av dykarsjuka (bubbelbildning i blodet).

För att få en helhet och genomgående kunskap i varför vi gör de övningar vi gör, varför vi måste använda vissa gaser och stanna på olika djup på vägen upp så innehåller kursen en djupdykning i dykmedicin och teori.

När vi är godkända på de två ovanstående delarna så avslutar vi kursen med en typ av uppkörning.

Vi kommer att göra flera djupa dyk där vi hela tiden ökar djupet tills vi når det djup Marcus sätter som max för kursen. Sköter vi oss så blir vi godkända och kan utföra dyken på egen hand.

Under första helgen han vi göra fyra dyk på lite drygt sex timmar sammanlagt där det längsta dyket var på två timmar och tjugo minuter.

Under dessa dyk ingick det att göra alla övningar på en nedstigningslina i fritt vatten så vi passade på att utföra detta ute på Eric Nordevall, vi behövde även slutföra skissen på halvdäcket i fören och bogsprötet åt Forsviks Varv.

Nere på vraket så var det som vilket Nordevall dyk som helst, vi hade uppgifter att utföra och vi hjälptes åt att göra dem. Jag skissade och de andra lös med sina lampor åt mig.

När dyket var slut och vi skulle gå upp för linan igen, då började övningarna. Allt vi gjort ovanför botten tidigare skulle vi nu göra utan någon bottenreferens, vi skulle bland annat byta bailout flaskor med varandra utan att sjunka eller flyta upp.

Helgen var otroligt lärorik men också mycket påfrestande. Att ligga i vattnet helt fokuserad i flera timmar tar på krafterna. Vi är alla tre godkända efter helgen och kommer nu att gå vidare för en helg med bara teori, där efter ska vi hitta en vindstilla helg för vår uppkörning nere på Öland.